Aas en lokvoer

** Voor alle informatie over aanmaken van het lokvoer klik “hier”.
** In het document vind U alle informatie welke U nodig bent over lokvoer!


Een ander veel besproken onderwerp naast lokvoer
ingrediënten in de hengelsport is het te gebruiken aas. Daarom willen wij hier een overzicht geven van de meest gebruikte aassoorten in Nederland. Wij zullen ons echter tot de hoofdzaken beperken. In de eerste plaats moeten we ons realiseren, dat het aas iets aantrekkelijks moet hebben voor de vis. Hij moet het herkennen als eetbaar, of het moet iets zijn, dat als eetbaar er uitziet of zodanig ruikt. Het kan ook zijn, dat het iets is, wat alleen daar ter plaatse voor de vis als zodanig wordt gekend.  Alle aassoorten en lokvoerrecepten zijn te vinden in de Handboek Sportvissen.


Made                        

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRv9Fw-pXAsdTLFFkCbi2uoFqvETNjbulr-uU54UhVWMU-vCYhFtg  Maden of "maaien" zijn het meest populaire aas bij vissers. Ze zijn bij vele sportviszaken voor prikkie te koop en je kunt er zeer veel soorten vis mee vangen. Nederlands populairste sportvissen, voorn en  brasem, maar ook de baars, zeelt ,  paling en karper kunnen er niet van af blijven.

Meestal zul je echter voorntjes, en brasems vangenMaden zijn larven van vliegen, die hun eieren hebben gelegd in vlees of vis. Als het vlees of vis begint te rotten dan ontwikkelen de eieren zich tot larven ofwel maden. Om te kunnen zien of je verse maden hebt is dit te herkennen door een zwakke donkere plek nabij de kop "het zwarte punt". Dit is het zwarte punt dat men over en weer de in made ziet bewegen. Hoe groter dit zwarte punt is, hoe verser de made is.


Caster       

http://www.abc-sportvissen.be/images/images%20aas-lokaas/caster2.jpg  Casters zijn verpopte maden. Ondanks dat het niet beweegt, hebben ze een enorme aantrekkingskracht op vooral de wat grotere voorn,  brasem  en de winde. De lichtgekleurde casters blijven drijven terwijl de donkere poppen zinken. Wanneer je zelf casters gaat kweken is dit van belang om te weten. Je kunt ze zelf kweken door de maden die je over houd na een leuke visdag op kamertemperatuur te bewaren. Na verloop van tijd beginnen ze te verpoppen. Gooi de casters in een bak met water en haal de casters eruit die gaan drijven. De casters die zinken, kun je gebruiken om mee te gaan vissen.


Hennep of kempzaad

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJs__Zte8LHfsJLmOLCG5VJL9qPJBfj5ArMbPPi2_0_GBWQYdgdQHennep of Kemp zaad, was vroeger één van de meest populaire aassoorten en word nu eigenlijk onder al dat muggenlarven geweld niet meer zoveel gebruikt. Maar toch, blijft het dikwijls aassoort nummer één om de echt grote voorn  te kunnen verschalken, vooral in het voor en najaar. Wie heeft nog nooit een "oudere" visser aan de waterkant gezien die zweert bij hennep /Kemp zaad en de ene na de andere grote voorn verschalk


Mais                         

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSU0xqKDAVn0qYquHaTGvyjW-SfAau-GMi7K-IoLOhSE-iCQ7i_  Mais valt onder de categorie lokaas ingrediënten.  Een van de gemakkelijkste en het bekendste ingrediënt is maïs. Je kunt mais kant-en-klaar kopen in de winkel maar je kunt het ook zelf weken. Als je maïs zelf wilt weken hou dan rekening met een weektijd van ongeveer 24 uur na deze weektijd wordt de maïs gekookt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Maïs valt zowel als bij de brasem als bij de karper  in de smaak. De bevestiging aan de haak is vrij eenvoudig. Verder wordt maïs ook door het voer gemengd denk dan in het bijzonder aan een grondvoertje. Grond voer dient om op de bodem een plek te maken waar de vis naar toe getrokken wordt. Het moet er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien, en eventueel ruiken, dat de vis in de buurt van het voer plek blijft. Dit even terzijde. Je kunt zelfs een blikje maïs bij de supermarkt kopen en deze gebruiken bij het vissen. Het werkt ook nog. Je kunt dan een beetje sap door het grondvoer mengen om zo een geurtje aan het voer te geven.


Worm                     

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSoiEWOFBPsoph55YoFcTuF2RwtXGDmoiTVjLQ_w67XWzjMbzSOMQ De worm is één van de meest natuurlijke aassoorten en zijn vrijwel gewild bij alle vissen. Je vangt er niet alleen baars en paling mee, maar ook  brasemvoorn  en zelfs snoek en snoekbaars zijn ermee te vangen. Er zijn dus maar weinig vissen die een worm voorbij zwemmen. Het kronkelen van de pier wekt een behoorlijk eetlust op bij de vissen. Daarnaast verspreidt elke worm die aan de haak geprikt is, een sterke geur, vooral als ze doormidden geknipt worden. Zoals bekend bestaan er verschillende soorten wormen zoals de regenworm en de dauwworm maar de mestpier is ook een niet te versmaden aassoort bij het vissen.

H.s.V. nooit gedacht

Vissen is ontspannen, ontspannen is rust, rust is vangen.